När man ska bygga hus är en enkel regel att ju mer förberedd man är desto enklare blir det. Att veta hur huset ska se ut och vad det ska innehålla samt vad man behöver göra för att nå dit är viktigt för att man ska kunna räkna ut en realistisk budget, men det är också viktigt att i budgeten lägga till ett utrymme för det man inte vet än. För det första kan det ju hända oförutsedda saker som man måste ta tag i för att bygget ska kunna fortsätta, men det måste också finnas ett uppskattat utrymme för de saker som man inte kan planera in i minsta detalj.

Om man jämför med till exempel en köksrenovering så gör man då bäst i att ha planerat allt för att budgeten ska bli realistisk och för att arbetet ska gå smidigt. Ju mer man vet desto enklare blir det, och det handlar om allt från vad rörmokaren kostar till vilka vitvaror man ska ha, vad det ska vara för färg på köksluckorna och hur blandaren ska se ut. När det gäller ett mindre projekt är det relativt enkelt att planera allt in i minsta detalj, men när det gäller ett helt nytt hus måste man tillåta sig själv att lägga vissa beslut på framtiden.

De stora besluten måste man givetvis ta, och även en rad mindre beslut, men om man skulle veta in i minsta detalj precis vilken blandare man ska ha i köket, vilka handtag som ska sitta på garderoben och vilken färg det ska vara på toalettlocket så skulle man behöva en planering så omfattande att man skulle bli galen. Det är helt enkelt för mycket att tänka på varje litet beslut när det gäller ett helt nytt hus, och man måste vara beredd att kunna ta beslut efter hand och att räkna med detta i sin planering och budget.