Det finns förstås en hel del utgifter med att bygga hus, och en sak som är högst nödvändig att skaffa sig inför ett husbygge är förstås en tomt. Var ska man annars ställa sitt hus?

Att räkna på hur mycket ett husbygge kostar är svårt då det sällan finns några färdiga modeller att gå efter. Det är väldigt individuellt beroende på vilka material man väljer, hur huset ska se ut, hur stort det ska vara och så vidare, och en del i detta är förstås hur mycket själva tomten kostar. Har man tur får man tag på en inte allt för dyr tomt som inte behöver allt för mycket jobb, men ofta är tomten en förhållandevis stor kostnad och det kan behövas mycket arbete innan man ens kan börja att bygga på den.

hustomt

Läget är förstås viktigt för många när det gäller hus. Vissa tycker till och med att läget är viktigare än själva huset, och att hitta rätt tomt kan ta tid. Förutom att man ska hitta ett bra läge och att man ska ha råd med tomten och vad det kostar att förbereda den så måste man förstås också veta att man kan bygga det man vill bygga på den.

Det är nämligen inte bara att börja bygga, utan man behöver en himla massa bygglov och tillstånd innan man sätter igång. Det kan till exempel handla om hur nära grannens tomt man får bygga, och om grannen tycker att det är okej eller inte. Mycket ska man tänka på, och det gäller att vara väl insatt och förberedd redan när man börjar leta efter den perfekta tomten!