En av de första frågorna som dyker upp vid tal om att anlita en flyttfirma är huruvida den är avdragsgill via RUT-avdraget eller inte. Svaret är att tyvärr är det inte så, utan man kommer att få betala fullt pris om man vill anlita en flyttfirma. Men trots det så är det en del flyttfirmor som erbjuder RUT-avdrag för flytthjälp. Hur hänger det ihop, egentligen? Det är inte så att de flyttfirmor som säger att RUT-avdraget inte gäller ljuger, för så är det. Skatteverket är helt tydliga på den punkten: Flytthjälp medger inte avdrag via RUT. Handlar det alltså om någon slags fuffens och skattefusk? Det är just vad det gör.

Sättet det fungerar på är rätt så enkelt: flytten förvandlas till flyttstädning, då många flyttfirmor även erbjuder denna tjänst. Det man gör är att flytta över dela eller hela arbetskostnaden för flytten till flyttstädningen – som ju är avdragsgill via RUT-avdraget. Detta är naturligtvis högst olagligt, och ingenting som en seriös flyttfirma skulle få för sig att syssla med. Men ändå så förekommer det alltså. Många kanske nu tänker att det inte är något problem med detta. Man får en billigare flytt, och om företaget åker fast så är det deras problem, och ingenting att bry sig om. Men det är helt fel. Du riskerar även som kund mycket om du anlitar ett sådant företag.

För om företaget åker fast, så finns det stor risk för att de avdrag de gjort för din räkning via Rut-avdraget kommer att underkännas. Eftersom RUT-avdraget görs vid betalningstillfället, så innebär det att du kommer att få betala den del som drogs av när det är dags att betala skatt. En mycket ovälkommen kalldusch, givetvis. Om det då faktiskt också ingick en flyttstädning så är det stor risk att även denna del kommer att få underkänt, fast den normalt berättigar till RUT-avdrag.