Som husbyggare arbetar man med de stora sakerna på ett hus, som golv, väggar och tak. När vi bygger ett hus åt en kund lämnar vi ifrån oss ett skal som kunden sedan får fylla. När jag nu bygger mitt eget hus måste jag också tänka på de små detaljerna, och eftersom jag är väldigt noga med vad huset ska bestå av och fyllas med så gäller det att planera i förväg så att jag kan bygga efter mina planer. Jag kommer till exempel inte att slänga in ett massproducerat kök från IKEA i min kåk, och då finns alternativen att köpa ett färdigt kvalitetskök, att bygga ett eget eller att anlita ett duktigt snickeri som kan bygga den fasta inredningen.

Om jag bygger ett kök har jag mycket större möjligheter när det gäller att välja utseende på det och vilket material det ska bestå av, och eftersom det är en sak som känns viktig för mig så har jag då kvar alternativen att bygga det själv eller att anlita ett snickeri. Med tanke på att jag som sagt är mer van vid att jobba med de större sakerna och inte så mycket med de mindre detaljerna så har jag bestämt mig för att det blir ett specialsnickeri som får bygga köket. Det är detaljerna som gör ett hus, och därför väljer jag att lämna det arbetet till proffsen. Självklart är jag med och designar köket, men själva byggandet får de som har den rätta kompetensen för sådant stå för.

Mitt jobb blir då att bygga utifrån den planen, och då måste man redan innan man börjar planera huset veta vad som ska finnas i köket. Kanske inte till punkt och pricka vad gäller de små detaljerna, men man måste veta vilken typ av kök man ska ha för att man till exempel ska veta hur stort rummet ska vara och vilken form det ska ha. Vill man inte ha ett standardkök utan ett som är mer personligt krävs det med andra ord lite mer arbete och planering.