Bloggen

Det klassiska timmerhuset

timmerhusTimmerhus har blivit den nya tidens drömboende. Timrade hus har byggts i Sverige under flera hundra år. Förr i tiden var det allmogens hem. I dag är det medvetna husägare med känsla för stil och historisk estetik som väljer timmerhus.

Falun och Dalarna har en lång tradition av timmerhus. Här hade människorna stor tillgång till timmer och kunskapen om hur man bäst sammanfogade virket till välfungerande bostäder. I modern tid har rödfärgade timmerhus blivit en symbol för Dalarna och även svensk allmogehistoria.

Timrade hus är inne. Inredningsmagasin väljer allt mer att använda dem som motiv. Samtidigt byggs det allt fler timmerhus inte bara i Dalarna och Falun. Utan i hela Mellansverige. Stilen är klassisk och elegant. Samtidigt som det är miljömedvetet och en känsla av lyx medan man kommer närmare naturen i sitt boende.

Tekniken för att bygga timrade hus är avancerad men effektiv. Virket läggs omlott i en särskild ordning. På så sätt får man ett hus som är varmt om vintern. Men svalt på sommaren. Detta sparar in både energikostnader och är skonsamt om miljön.

Allt fler byggföretag specialiserar sig på att bygga timmerhus. Hantverket är detsamma som för 100 år sedan. Här fungerar inte modern teknik. Timret läggs på samma sätt för hand. Efterfrågan bara ökar.

När man bygger ett timmerhus måste hantverkarna precis som förr hugga ut virket med en yxa. Sedan börjar det tunga och krävande arbetet med att lägga träet rätt. Här krävs det erfarenhet och mycket kunskap för resultatet ska bli perfekt. Den isolerande idén med timmerhus bygger på att bygget blir helt rätt utfört. Därför är det viktigt att man är noga med att välja rätt hantverkare. Hitta en lokal och kunnig byggare från Dalarna som kan konsten att skapa ett tidlöst timmerhus. Det kommer du och din familj att ha glädje av i många generationer.
Timmerhus har återfötts och blivit som en revolt på marknaden. De är ett svar på de massproducerade funktionella bostäderna som poppat upp i städerna under hela efterkrigstiden. Människor som väljer ett timmerhus har ofta en hög känsla för stil. Och vill gärna ha ett hem som är unikt för dem.

Det är däremot svårt att bygga ett timmerhus i södra Sverige. Stilen hör hemma i Bergslagen och de djupa dalaskogarna. Bäst smälter timmerhus in i miljön kring Dalälven eller vid fjällen i södra Norrland och norra Svealand. Det är här som stilen en gång föddes. Och tekniken lever kvar bland människor genom generationer.
Den stora skillnaden är bara att i dag så har de blivit en statussymbol. Timmerhus i Dalarna är en viktig del av kulturarvet. Och genom det stora uppsving som de har fått på senare år så lever det kvar till nästa generation.

Kommentera

Tema av Anders Norén