Att bygga ett hus är ett projekt som tar lång tid, kostar mycket pengar och ställer stora krav på den som planerar och bygger. Man måste göra allt rätt, och det gäller allt från tillstånd till att bygga huset till att man har fuktspärrar i våtrummen och precis allt där emellan. Det finns inga genvägar till ett lagligt och fullt fungerande hus, och om man tar genvägar kan det komma att stå en väldigt dyrt. Allt detta gör förstås att man har ett väldigt stort ansvar, och det kan lätt bli lite snurrigt och rörigt ibland.

När man bygger ett hus är det väldigt viktigt att man har ordning på alla papper som hör husbygget till. Detta kommer man att tacka sig själv för om det skulle bli så att man till exempel måste reklamera något, bestrida något eller bevisa något. Det gäller allt från bygglovspapper till kontrakt med hantverkare och minsta lilla kvitto. Man måste ha pärmar där man sorterar och sätter in allt som har med husbygget att göra. Även om man bara åker iväg och köper en låda med skruv så ska papperet in i pärmen, för många bäckar små blir till slut en å och det är viktigt att veta precis hur mycket pengar man lägger på bygget.

För att man ska kunna ha en smidig översikt är det förstås också viktigt att man inte bara slänger in allt i en pärm utan att man har tydliga flikar för respektive område så att man enkelt kan gå tillbaka och hitta ett papper som man behöver titta på. Det är bättre att ha flera pärmar än att försöka klämma in för mycket i en enda pärm, och även om mycket sker digitalt nu för tiden är det enligt mig bäst att även skriva ut de dokument som finns på datorn och sätta i pärm så att man har allt på samma ställe.